
תזונאית קלינית | מאמנת כושר | מנחת ״בוקר בריאות״ ברשת 13
חוסר ברזל: המדריך המקיף לזיהוי, מניעה וטיפול
ברזל הוא מינרל חשוב וחיוני מאוד לגופנו. ברזל הוא לא רק מרכיב את ההמוגלובין שתפקידו לשנע חמצן בגופנו , הוא גם משתתף במגוון תהליכים פיזיולוגיים. מסיבה זו, מחסור בברזל מוביל לתפקוד שאינו מיטבי וגם בהחלט מורגש.
בואו נבין למה זה קורה ואיך מזהים מחסור בברזל.
תחילה, נכיר את האוכלוסיות בסיכון:
לפי נתוני ארגון הבריאות העולמי ישנן קבוצות הנמצאות בסיכון לפתח מחסור במינרל הברזל והן:
– כ-30% מהנשים בגיל הפוריות- בין היתר על רקע דימום ווסתי.
– כ-40% מהנשים בהיריון- על רקע עלייה בנפח הדם ודרישה מוגברת לצריכת ברזל בשלבים השונים של
ההיריון.
– כ-20% מהילדים עד גיל 5 – על רקע גדילה מואצת.
– כ-15% מהקשישים- על רקעים מגוונים.
ישנן גם קבוצות נוספות אשר נמצאות בסיכון מיוחד:
– טבעונים וצמחונים– על רקע חוסר צריכת ברזל במזון
– ספורטאים מקצועיים– בעיקר רצים למרחקים ארוכים.
– נשים עם דימום וסתי כבד במיוחד.
– חולים במחלות מעי דלקתיות– על רקע אתגרים בספיגה של מינרל הברזל.
– אנשים לאחר ניתוח בריאטרי (הידוע גם כ"קיצור קיבה") – גם הם על רקע אתגרים בספיגת מינרל הברזל.
כיצד נזהה חוסר בברזל?
הדרך הבטוחה לזהות מחסור בברזל הוא על ידי ביצוע בדיקות דם תקופתיות באופן שגרתי. אין צורך "להמתין" לאנמיה, אלא ניתן לזהות מגמה של ירידה ברמות הברזל בדם ואף למנוע אנמיה.
בנוסף, קיימים תסמינים מוקדמים:
– עייפות וחולשה כרונית
– חיוורון
– קוצר נשימה במאמץ קל
– כאבי ראש תכופים
– סחרחורות
במקרים חמורים ייתכנו גם תסמינים מתקדמים:
– ציפורניים שבירות
– נשירת שיער מוגברת
– קור מיוחד בעיקר בידיים וברגליים
ההשלכות בריאותיות של חוסר בברזל לאורך זמן:
כמו בכל חוסר תזונתי קיימות השפעות ארוכות וקצרות טווח.
השפעות קצרות הטווח יכולות להתבטא ב:
– ירידה ביכולת הריכוז
– פגיעה בתפקוד היומיומי
– חולשה כללית
– ירידה בתפקוד המערכת החיסונית
השפעות ארוכות הטווח יכולות לכלול:
– פגיעה בהתפתחות קוגניטיבית (אצל ילדים)
– סיכון מוגבר ללידה מוקדמת בהיריון
– ירידה בתפקוד הלב
– עלייה בסיכון לדיכאון
מה עושים אם יש מחסור בברזל או אפילו מגמה שכזו?
כפי שציינתי קודם, רצוי למנוע אנמיה. טיפול נכון ברמות ברזל שמתחילות לרדת (גם אם נמצאות עדיין בטווח התקין) זו אפשרות מיטבית. גם אם כבר התפתחה אנמיה, יש כמה דברים שחשוב לעשות.
- הקפידו על תזונה עשירה בברזל:
הקפידו לצרוך באופן יומי מאכלים עשירים בברל ממגוון מקורות. בשר, הודו אדום, טחינה, קטניות, ירקות ירוקים וכדומה. - שפרו את הספיגה:
צריכת ברזל חשובה בהחלט ומה שחשוב לא פחות הוא ספיגה. השתדלו להפריד אכילת מאכלים עשירים בברזל מצריכת קפאין (היות וקפאין מפריע לספיגה). הקפידו לצרוך מאכלים עשירים בוויטמין C (כמו עגבנייה, פלפל, קיווי ותותים) לצד צריכת מאכלים עשירים בברזל צמחי (על מנת לאפשר את ספיגתו). - לאחר התייעצות עם הרופאה והדיאטנית שלכם- לתסף בברזל:
במצבים שכבר חסר ברזל לרוב רצוי להעלות את רמתו מהר ככל הניתן על ידי שילוב בין תזונה נכונה לתוסף ברזל. לאחר הגעה לרמות ברזל תקינות ניתן לשמר באמצעות תזונה בלבד או לשנות את מינון התוסף. במצבים מסוימים אף תהיה המלצה לתסף בברזל למרות שעדיין אין מחסור- כמניעה. - בדקו על תוסף ברזל שאינו גורם לתופעות לוואי:
כדי להתמיד בצריכת הברזל אפשר לשלב את תוסף התזונה ספאטון אשר לא רק נוח לנטילה בשל היותו ברזל נוזלי אלא גם אינו גורם לתופעות לוואי במערכת העיכול כמו כאבי בטן או עצירות, תוך כדי התייעצות אישית עם הדיאטנית והרופאה המטפלת.
לסיכום
חוסר ברזל הוא מצב נפוץ שיכול להשפיע משמעותית על איכות החיים שלכם.
זיהוי מוקדם של התסמינים, איזון התפריט היומי ונטילת תוסף מתאים בעת הצורך, יכולים למנוע סיבוכים ולשפר את הבריאות הכללית. חשוב להתייעץ עם איש מקצוע מוסמך לקביעת המינון המתאים ולמעקב אחר הטיפול.
חשיבות הברזל בגיל ההתבגרות של נערות

תזונאית קלינית | מאמנת כושר | מנחת ״בוקר בריאות״ ברשת 13
ברזל הוא מינרל חשוב וחיוני מאוד לגופנו. ברזל הוא לא רק מרכיב את ההמוגלובין שתפקידו לשנע חמצן בגופנו , הוא גם משתתף במגוון תהליכים פיזיולוגיים. מסיבה זו, מחסור בברזל מוביל לתפקוד שאינו מיטבי וגם בהחלט מורגש.
בואו נבין למה זה קורה ואיך מזהים מחסור בברזל.
תחילה, נכיר את האוכלוסיות בסיכון:
לפי נתוני ארגון הבריאות העולמי ישנן קבוצות הנמצאות בסיכון לפתח מחסור במינרל הברזל והן:
– כ-30% מהנשים בגיל הפוריות- בין היתר על רקע דימום ווסתי.
– כ-40% מהנשים בהיריון- על רקע עלייה בנפח הדם ודרישה מוגברת לצריכת ברזל בשלבים השונים של
ההיריון.
– כ-20% מהילדים עד גיל 5 – על רקע גדילה מואצת.
– כ-15% מהקשישים- על רקעים מגוונים.
ישנן גם קבוצות נוספות אשר נמצאות בסיכון מיוחד:
– טבעונים וצמחונים– על רקע חוסר צריכת ברזל במזון
– ספורטאים מקצועיים– בעיקר רצים למרחקים ארוכים.
– נשים עם דימום וסתי כבד במיוחד.
– חולים במחלות מעי דלקתיות– על רקע אתגרים בספיגה של מינרל הברזל.
– אנשים לאחר ניתוח בריאטרי (הידוע גם כ"קיצור קיבה") – גם הם על רקע אתגרים בספיגת מינרל הברזל.
כיצד נזהה חוסר בברזל?
הדרך הבטוחה לזהות מחסור בברזל הוא על ידי ביצוע בדיקות דם תקופתיות באופן שגרתי. אין צורך "להמתין" לאנמיה, אלא ניתן לזהות מגמה של ירידה ברמות הברזל בדם ואף למנוע אנמיה.
בנוסף, קיימים תסמינים מוקדמים:
– עייפות וחולשה כרונית
– חיוורון
– קוצר נשימה במאמץ קל
– כאבי ראש תכופים
– סחרחורות
במקרים חמורים ייתכנו גם תסמינים מתקדמים:
– ציפורניים שבירות
– נשירת שיער מוגברת
– קור מיוחד בעיקר בידיים וברגליים
ההשלכות בריאותיות של חוסר בברזל לאורך זמן:
כמו בכל חוסר תזונתי קיימות השפעות ארוכות וקצרות טווח.
השפעות קצרות הטווח יכולות להתבטא ב:
– ירידה ביכולת הריכוז
– פגיעה בתפקוד היומיומי
– חולשה כללית
– ירידה בתפקוד המערכת החיסונית
השפעות ארוכות הטווח יכולות לכלול:
– פגיעה בהתפתחות קוגניטיבית (אצל ילדים)
– סיכון מוגבר ללידה מוקדמת בהיריון
– ירידה בתפקוד הלב
– עלייה בסיכון לדיכאון
מה עושים אם יש מחסור בברזל או אפילו מגמה שכזו?
כפי שציינתי קודם, רצוי למנוע אנמיה. טיפול נכון ברמות ברזל שמתחילות לרדת (גם אם נמצאות עדיין בטווח התקין) זו אפשרות מיטבית. גם אם כבר התפתחה אנמיה, יש כמה דברים שחשוב לעשות.
- הקפידו על תזונה עשירה בברזל:
הקפידו לצרוך באופן יומי מאכלים עשירים בברל ממגוון מקורות. בשר, הודו אדום, טחינה, קטניות, ירקות ירוקים וכדומה. - שפרו את הספיגה:
צריכת ברזל חשובה בהחלט ומה שחשוב לא פחות הוא ספיגה. השתדלו להפריד אכילת מאכלים עשירים בברזל מצריכת קפאין (היות וקפאין מפריע לספיגה). הקפידו לצרוך מאכלים עשירים בוויטמין C (כמו עגבנייה, פלפל, קיווי ותותים) לצד צריכת מאכלים עשירים בברזל צמחי (על מנת לאפשר את ספיגתו). - לאחר התייעצות עם הרופאה והדיאטנית שלכם- לתסף בברזל:
במצבים שכבר חסר ברזל לרוב רצוי להעלות את רמתו מהר ככל הניתן על ידי שילוב בין תזונה נכונה לתוסף ברזל. לאחר הגעה לרמות ברזל תקינות ניתן לשמר באמצעות תזונה בלבד או לשנות את מינון התוסף. במצבים מסוימים אף תהיה המלצה לתסף בברזל למרות שעדיין אין מחסור- כמניעה. - בדקו על תוסף ברזל שאינו גורם לתופעות לוואי:
כדי להתמיד בצריכת הברזל אפשר לשלב את תוסף התזונה ספאטון אשר לא רק נוח לנטילה בשל היותו ברזל נוזלי אלא גם אינו גורם לתופעות לוואי במערכת העיכול כמו כאבי בטן או עצירות, תוך כדי התייעצות אישית עם הדיאטנית והרופאה המטפלת.
לסיכום
חוסר ברזל הוא מצב נפוץ שיכול להשפיע משמעותית על איכות החיים שלכם.
זיהוי מוקדם של התסמינים, איזון התפריט היומי ונטילת תוסף מתאים בעת הצורך, יכולים למנוע סיבוכים ולשפר את הבריאות הכללית. חשוב להתייעץ עם איש מקצוע מוסמך לקביעת המינון המתאים ולמעקב אחר הטיפול.