לירון ויצמן פגשה את ד"ר גיא גוטמן ושוחחה איתו על ברזל, הריון ומה שביניהם.
האם באמת צריך תוספי ברזל?
מאוד צריך. גם לאימא וגם לעובר. ברזל הוא אבן הבניין היסודית של ההמוגלוביןושל כדורית הדם האדומה. כדורית הדם האדומה, היא זו שמעבירה חמצן ממערכת הנשימה אל המוח ואל כל האיברים. גם אצל האימא וגם אצל העובר. חוסר בברזל מוביל לחוסר בהמוגלובין, מוביל לחוסר בכדוריות דם אדומות, ובסופו של דבר, יכול להוביל לחוסר של חמצן אצל העובר. עוברים שאין להם מספיק ברזל, עוברים שסובלים מאנמיה, עלולים לסבול ממשקל לידה נמוך, מלידות מוקדמות, במקרים קיצונים אפילו מפגיעה קוגניטיבית ומפגיעה בפוטנציאל האינטלקט של עוברים.
כמה זה באמת חשוב?
לאימא זה חשוב, כי חוסר בברזל יכול לגרום לעייפות, לחיוורון, לחוסר יכולת לבצע מאמצים, לקוצר נשימה, לפגיעה באיכות השינה, ובכלל לחולשה כללית. כל הנשים בהריון, כדאי להן לקחת תוספי ברזל. הברזל שאנחנו מקבלים בדיאטה, בתזונה- הוא לא מספיק. הברזל הזה עכשיו צריך לספק גם את העובר וגם את האימא ולכן אני ממליץ ל -100% מהנשים ההרות להוסיף לתזונה תוספי ברזל.
מתי מומלץ לקחת תוסף ברזל? האם באופן עצמאי או כשרופא הנשים אומר?
תוספי הברזל הם מאוד בטיחותיים. כדאי להתחיל מזה כבר בהתחלת ההיריון כדי לא להגיע למצב של חוסר בברזל, של אנמיה, של חולשה, של עייפות, של פגיעה בעובר. ולכן כדאי להתחיל את זה מוקדם ככל שאפשר.
מהם מאגרי הברזל שלנו ולמה הם כל כך חשובים בהריון?
מאגרי הברזל הם האזורים בגוף, בכבד ובמח העצם, שבהם האימא אוגרת ברזל בשביל להעביר אותו בהמשך לעובר. מאגרי הברזל האלה נוטים להידלדל, להיחלש ולהיגמר במהלך ההיריון בגלל הצריכה המוגברת של ברזל מצדו של העובר.
איפה יש לנו מאגרים?
בעיקר בכבד. בגלל זה, לדוגמא, חשוב לאכול כבד כי כבד מכיל המון ברזל, כי אלו מאגרי הברזל. אבל רוב הנשים לא אוכלות מספיק בשר, ולא אוכלות מספיק כבד ונוטות לפתח אנמיה. אנמיה הריונית.
האם תזונה עשירה בברזל באמת יכולה להספיק? כמה אישה צריכה לאכול כדי שהתזונה שלה תהיה מספקת עם מספיק מאגרי ברזל במהלך ההיריון?
אין על זה תשובה מדויקת אבל באופן עקרוני ההמלצות מדברות על 300 גרם בשר ליום. 300 גרם של סטייק. תוספי לזה את כל התופעות העיכוליות של מערכת העיכול שמלוות נשים בהריון, כמו: צרבות, בחילות, הקאות ושלשולים. אם על כל תופעות הלוואי האלו אתה מוסיף עוד את תופעות הלוואי של תכשירי ברזל, עלולה להיות בעיה.
עד מתי חשוב לקחת את תוספי הברזל? עד הלידה?
כל ההיריון עד הלידה, וגם 6 שבועות אחרי הלידה. נשים שמניקות, כדאי להן לצרוך תוספי ברזל גם במהלך ההנקה.
מהם הסימנים לחוסר ברזל? לאנמיה בהריון? מתי צריך לגשת לרופא? איך אפשר לזהות אותם?
קל לזהות את זה. זה בא לידי ביטוי בחיוורון, בחולשה, בקוצר נשימה, בקוצר יכולת לבצע מאמצים,העובר לא עולה מספיק במשקל במעקבי אולטרה סאונד שעושים. לא כדאי להגיע לשם. כדאי, כמו תמיד ברפואה, למנוע את זה ולצרוך תוספי ברזל טובים ומתאימיםכבר בשלב מוקדם של ההיריון ולהימנע מכל הדברים האלה שדברנו עכשיו.